Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu", Bucuresti
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Ce este Energia?

Definitie
Energie = capacitatea unui corp sau a unui sistem fizic de a produce un lucru mecanic.

Energia poate avea mai multe forme:
-energie chimică: energie înmagazinată în molecule. Această energie este eliberată sub o altă formă în timpul unor reacţii chimice.
- energie cinetică: energia pe care o au corpurile în mişcare.
-energie electrică: energia sarcinilor electrice aflate în mişcare într-un sistem electric.
- energie potenţială: rezervă de energie într-un sistem mecanic aflat în repaus. Când acest sistem este pus în mişcare, această energie se transformă în energie cinetică.
- energie radiantă: energie propagată de unde, în special de undele luminoase.
Energia solară
este energia radiantă produsă în Soare ca rezultat al reacţiilor de fuziune nucleară. Ea este transmisă pe Pământ prin spaţiu în cuante de energie numite fotoni, care interacţionează cu atmosfera şi suprafaţa Pământului.
Intensitatea energiei solare în orice punct de pe Pământ depinde într-un mod complicat,
dar previzibil, de ziua anului, de oră, de latitudinea punctului. Chiar mai mult, cantitatea de energie solară care poate fi absorbită depinde de orientarea obiectului ce o absoarbe.
Soarele este o sursa imensa de energie. Aceasta ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, radiatii care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utlizarea in domenii diverse, de la agricultura pana la cercetare.

http://www.scribd.com/doc/52123717/Omul-şi-Energia
Efectul de seră este procesul de încălzire a unei planete din cauza radiaţiei reflectate de aceasta, care, în condiţiile prezenţei unor gaze cu efect de seră în atmosferă, o parte semnificativă a radiaţiei va fi reflectată înapoi spre suprafaţă.
Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier în 1824.
Termenul de „efect de seră” este folosit cel mai adesea în vorbirea curentă pentru a evidenţia contribuţia unor anumite gaze emise natural sau artificial la încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilităţii atmosferei la radiaţiile solare reflectate de suprafaţa terestră.
În cazul atmosferei Pământului, efectul de seră a fost responsabil de încălzirea suficientă a acesteia pentru a permite dezvoltarea plantelor aşa cum le cunoaştem noi azi.

Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă (70%). Următoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%).
În ultima jumătate de secol au fost emise în atmosferă cantităţi foarte mari de dioxid de carbon şi metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiaţiile calorice reflectate de Pământ spre spaţiul cosmic. Acest lucru a dus la începerea aşa-numitului fenomen de încălzire globală.
- lucru mecanic: o forţă efectuează lucru mecanic atunci când se deplasează prin învingerea altor forţe care opun rezistenţă la această mişcare.

Cuvinte cheie = principiu, transfer de energie, conservarea energiei

Principiu: enunţul unei legi fundamentale a fizicii, care nu poate fi demonstrată prin experiment, dar care este verificată în toate consecinţele sale.

Transfer de energie: transformarea unei forme de energie în alta.

Conservarea energiei. Energia se transformă, dar ea nu poate fi nici creată şi nici distrusă: acesta este principiul conservării energiei.

Universul conţine o cantitate dată de energie, care rămâne constantă. Pe parcursul diferitelor transformări, cantitatea de energie finală rămâne egală cu cantitatea de energie iniţială.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one