Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu", Bucuresti
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Forme de energie

Electrică, chimică, mecanică.... energia se prezintă sub diferite forme şi are numeroase utilizări. În ansamblul fenomenelor cercetate de fizică, energia ocupă un loc preponderent. Orice gest, oricât de neînsemnat, necesită un consum de energie:
Aprinderea luminii ...
ori mâncatul ...
presupun un consum de energie.
Mersul cu maşina ....
sau alergatul.
Pe Pământ, Soarele este sursa primordială de energie.
Dacă energia există pretutindeni, dacă ea este cauza a foarte multe fenomene, a o defini nu este uşor. În termeni generali, se numeşte energie ceea ce poate produce un lucru mecanic.
Vântul învârte paletele unei instalaţii eoliene: vântul este în acest caz o sursă de energie mecanică.
Râşnitul cafelei cu o râşnita conectată la o priză de curent presupune utilizarea energiei electrice
Cu ajutorul luminii, plantele produc frunze, flori şi fructe: lumina este o sursă de energie radiantă.
Aceste exemple ne arată că energia poate exista sub diferite forme: mecanică, electrică, radiantă...

Transferul de energie
Dacă energia nu poate fi definită altfel decât utilizând un principiu foarte general al fizicii, transferul de energie, adică trecerea energiei dintr-o formă într-alta, este însă uşor de observat şi de măsurat cu ajutorul instrumentelor de laborator.
O macara care ridică o greutate constituie un exemplu des întâlnit de transfer de energie. Pentru a ridica greutatea, se foloseşte un motor: energia chimică a benzinei este transformată în energie mecanică (mişcare) şi în căldură (motorul se încălzeşte). În acelaşi mod, un sportiv transformă energia chimică a alimentelor pe care le consumă în energie mecanică (musculară) şi căldură.
Energie activă şi energie latentă
Energia obiectelor în mişcare poartă numele de energie cinetică.
Dacă revenim însă la exemplul cu macaraua, atunci când motorul este oprit iar greutatea rămâne suspendată în aer, unde a dispărut energia? Aceasta este încă prezentă, în greutatea suspendată. Ea este încă prezentă. Ea este prezentă sub formă de energie potenţială. Energia potenţială este latentă, „în aşteptare". Cea mai mică modificare poate duce la reapariţia ei sub o formă activă. De pildă, se taie cablul, greutatea ridicată de o macara cade şi poate sparge un plafon. În acest caz, fizicianul va spune că s-a eliberat energia cinetică, sau că energia potenţilă s-a transformat în energie cinetică.
Atât energia potenţială cât şi energia cinetică sunt două forme ale aceleiaşi energii, energia mecanică.
De fiecare dată când energia mecanică determină o mişcare, aceasta este în mod variabil însoţită de frecare. Această frecare duce la degajarea de căldură.
Astfel, strângerea unei frâne pe roata unei biciclete produce încetinirea (consumarea de energie mecanică) şi încălzirea patinei frânei (apariţia energiei termice). In acest caz, energia termică nu va produce un lucru mecanic, ci este doar eliberată în atmosferă.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one