Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu", Bucuresti
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Cum sa devenim eficienti

În gospodării creşte consumul de curent şi odată cu el şi costurile dvs.
Ştiaţi că aparatele casnice precum frigiderul, maşina de spălat şi altele produc o treime din consumul de curent al gospodăriei?
Aici există un potenţial multiplu pentru a economisi energie.

Atunci când achiziţionaţi aparate noi fiţi atenţi la eficienţa energetică a acestora. Aparatele casnice (maşina de spălat, frigiderele şi altele asemănătoare) sunt marcate cu eticheta unitară de energie EU. “A” înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut; la clasa G consumul de energie este foarte ridicat. În acest sens cumpăraţi – ori de câte ori este posibil – un aparat din clasa “A”.
Ce este eticheta energetica?
Eticheta energetică ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic.
Schema de etichetare este bazată pe un „indice de eficiență energetică”, rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic ce trebuie etichetat energetic, cu consumul mediu de energie al modelului European, ales la nivelul anului 1993, folosind valori variabile funcție de categoria aparatului.
Pentru a permite îmbunătățirea eficienței, optimizarea, de-a lungul timpului această valoare medie este constantă și a fost fixată la valoarea care delimitează clasele D si E. Valoarea indicelui de eficiență energetică este desigur constantă, în timp ce eticheta, pentru fiecare aparat, poate arăta indicele de eficiență energetică aferent celor 7 clase agreate.
Clasa de eficiență energetică în care se încadrează fiecare aparat electric de uz casnic este determinată de valoarea indicelui de eficiență energetică. Spre exemplu, pentru aparatele frigorifice indicele de eficiență energetică corespunzător clasei de eficiență energetică este:
Clasele A+ si A++ se aplică doar frigiderelor, congelatoarelor si combinațiilor lor!
Literele de la A la G: o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puțin eficient (G); culorile: verde înseamnă “mai eficient”, iar rosu înseamnă “mai puțin eficient”; săgețile arată eficiența energetică pentru un nivel dat.

Există două părți ale etichetei energetice: fondul etichetei (text imprimat) si o bandă cu date. Acestea vin de obicei separat și trebuie să fie combinate, ca o singură entitate, când eticheta este lipită pe aparat. Puțini producători imprimă eticheta ca o singură entitate.

Fondul etichetei este generic și poate fi aplicat oricărui aparat, din categoria dată, de exemplu aparatele frigorifice (cu condiția să fie tradusă în limba națională). Banda cu date conține informații specifice și se aplică tuturor modelelor identice, indiferent de limbă sau de piață de desfacere.

Sunt cerute următoarele informații: • Numele furnizorului sau marca • Identificarea modelului • Clasa de eficiență energetică • Eco-eticheta (după caz) • Consumul de energie • Date specifice tipului de aparat.
Eticheta energetică trebuie să fie însoțită de o fisă și de un tabel standard cu informații specifice fiecărui model de aparat. Fișa trebuie să fie inclusă în toate broșurile produsului și trebuie livrată împreună cu aparatul. Ea a fost introdusă pentru a da consumatorului o sursă suplimentară de informații asupra etichetei, astfel încât consumatorii care au timp să decidă mai mult timp asupra cumpărării unui produs, să poată lua materialul informativ cu ei, în același mod ca oricare altă informație primită despre produs.

Un al treilea mecanism de informare, prezentat în directiva cadru de etichetare, este informația asupra caracteristicilor tehnice ale produsului, introdusă în cataloagele comandate prin poștă și vânzările prin internet care implică faptul că potențialul cumpărător nu poate vedea fizic produsul. Informațiile incluse în cataloagele livrate prin poștă sunt similare cu cele oferite de eticheta energetică.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one