Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu", Bucuresti
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Despre energia regenerabila

Aşa cum am văzut, pentru a obţine energie electrică trebuie să avem o altă energie pe care să o transformăm. Astăzi, cea mai folosită forma de energie este energia cinetică, care pune în mişcare generatoarele rotative din centralele electrice. La rândul ei, energia cinetică se obtine din energia aburilor sub presiune (centrale termice) sau se foloseşte cea a apelor (hidrocentrale). In ţara noastră energia electrică se obţine din cea a apelor în proporţie de numai 15%. Această energie este cea mai ieftină şi inepuizabilă, dar nu e suficientă.Energia necesară pentru transformarea apei în aburi sub presiune se obţine prin arderea combustibililor fosili sau folosind combustibil nuclear. La noi termocentralele produc 75% din energie iar centralele nucleare - 10%. Ambele tipuri de centrale prezintă avantaje şi dezavantaje. Combustibilii fosili sunt dificil de extras si deci scumpi. In plus, ei sunt epuizabil într-un timp relativ scurt (câteva zeci de ani). Combustibilii nucleari sunt practic inepuizabili, dar centralele nucleare şi mai ales deşeurile lor pun în pericol viaţa pe Pământ.
Şi astfel, omenirea industrializată, a fost nevoită să caute alte forme de energie care să poată fi folosite pentru obţinerea energiei electrice. Aceste energii au fost denumite energii neconvenţionale sau regenerabile şi principalele lor calitataţi sunt că nu costă nimic şi sunt inepuizabile.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one