Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu", Bucuresti
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Energia eoliana

Poate cea mai veche formă de energie neconvenţională folosită de om a fost energia vântului, denumită ştiinţific energie eoliană (de la Eol – zeul vânturilor în mitologia greacă.)Ce este vântul? Datorită încălzirii diferite din unele zone ale pământului densitatea aerului este diferită şi această diferenţă provoacă deplasarea unor mase mari de aer. Observând forţa cu care se deplasează aerul, oamenii au folosit-o prima dată pentru a pune în mişcare corăbiile. Astăzi diferite ambarcaţiuni cu pânze se mai folosesc doar în întreceri sportive sau pentru plimbări romantice. In secolul al XV-lea au apărut primele mori de vânt. La acestea deplasarea maselor de aer era transformată în miscare de rotaţie cu ajutorul unor mari palete din lemn şi pânză. Marele geniu care a fost Leonardo da Vinci a studiat forma deosebită a piesei numită azi elice. Ea poate fi pusă în mişcare de vânt sau, dacă este rotită, poate produce o foţă de tracţiune “înşurubându-se” în aer. După cum se ştie, motorul cu elice este şi azi folosit pentru propulsarea avioanelor şi elicopterelor. Morile de vânt pentru măcinatul făinii au ramas numai în calitate de curiozităţi turistice. In schimb, mori de vânt cu elice “macină” azi energie electrică!
Energia eoliana este sursa de energie care creste ca aport procentual cel mai mult. Pe ultimii zece ani vorbim de o medie de aproximativ 29% crestere anuala (anul 2005 a inregistrat o crestere record de 43%), mult peste 2.5% pentru carbune, 1.8% pentru energie nucleara, 2.5% pentru gaz natural si 1.7% pentru petrol. Datorita iminentei crize a combustibililor si efectelor alarmante ale incalzirii globale este de asteptat ca aceste cifre sa creasca in cazul energiei eoliene.
Europa este continentul care produce cea mai mare cantitate de energie folosind puterea vantului. Principiul de funcţionare este foarte simplu: vântul pune în mişcare elicea care este cuplată cu un generator de curent continuu. Acesta încarcă o baterie de acumulatoare în care se depozitează energia electrică sub formă de energie electrochimică. Ea poate fi folosită în momentele în care vântul a încetat sau este prea slab. Transformarea energiei electrice din curent continuu în curent alternativ se face cu ajutorul invertoarelor sta-tice, construite cu componente semiconductoare. Eficienta medie a turbinelor eoliene actuale este de 20-25%, dar poate creste daca sunt amplasate la 200-250 metri inaltime. Cum însă energia primară nu costă nimic, această eficienţă relativ scăzută nu este un impediment. In schimb, costurile de instalare a acestor mori de vânt este foarte ridicat.

Deşi aceste centrale eoliene sunt de mult cunoscute si utilizate în diferite părţi ale lumii, la noi în ţara ele sunt înca în fază experimentală.

Conform meteorologilor, zonele cele mai favorabile pentru amplasarea unor astfel de centrale sunt sud-estul şi sud-vestul ţării. La limita dintre judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, între Topleţ şi Orşova, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă se află în construcţie un parc de turbine eoliene. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, iar centralele eoliene vor fi amplasate la 4,5 kilometri de Orşova. Trei astfel de turbine costa cca 1,2 milioane de euro şi dezvolta o putere de câte l kW. Restul de 30 de turbine sunt mai mari, de producţie germană, cu o capacitate de 1,5 MW pe unitate. O astfel de turbină costă aproximativ 1,8 milioane de euro.

Parcul eolian de la Topleţ-Orşova a intrat în exploatare la sfârşitul anului 2010 şi aduce un profit lunar beneficiarilor de 250.000 de euro, energia fiind furnizată în Sistemul Energetic Naţional.
Vântul este mişcarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apă şi pământ care absorb diferit căldura Soarelui. La scară globală mişcările masive de aer sunt cauzate de diferenţa de temperatură între pământul de la ecuator şi cel apropiat de poli. Vântul va bate cât timp Soarele va încălzi Pamântul. Vântul este o sursă de energie regenerabilă exploatată în prezent pentru a produce electricitate.

Turbinele eoliene moderne funcţionează ca şi morile de vânt din antichitate. Palele unei elice adună energia cinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator. Cel mai mare dezavantaj al energiei eoliene este faptul că nu se obţine electricitate când vântul nu bate sau bate prea slab. Din acest motiv trebuie asigurată o sursă alternativă de electricitate.

Energia eoliana este una din formele de energie regenerabilă folosită din timpuri străvechi. Strămoşii noştri foloseau această energie în morile de vânt pentru macinat grâul. În zilele noastre morile de vânt sunt folosite în zonele cu vânt constant tot timpul anului. Multe locuinţe folosesc această energie pentru a reduce consumul şi pentru a proteja mediul înconjurător.
Surse fotografii
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one